Coaliția imposibilă: când va cădea guvernul?

Liderii coaliției

Apar tot mai multe scandaluri în interiorul coaliției de guvernare. Chiar dacă au trecut doar câteva luni de la formalizarea alianței și formarea guvernului, USR și PNL nu reușesc să colaboreze și apar în fața electoratului ca două partide aflate mai degrabă în opoziție unul față de celălalt. Astfel, în ochii românilor, alianța lor pare una forțată și nu puțini sunt cei care cred că le va fi imposibil să guverneze împreună timp de 4 ani.

Deocamdată, singurii care par foarte mulțumiți sunt cei de la UDMR, despre care se știe că sunt mereu aliați fideli dacă au garanția că sunt la guvernare. Totuși, putem spune și despre ei că nu le-ar fi greu să schimbe tabăra dacă ar obține mai mult de la ceilalți. Despre ei se știe clar că pot negocia cu oricine, important este să fie la guvernare. În plus, promisiunea celor de la USR și PNL, cum că imediat după alegeri vor schimba modalitatea în care au loc alegerile locale, a fost blocată de maghiari care nu își doresc alegeri în două tururi. Astfel, oamenii noi, cum se recomandă cei de la USR, au trebuit să înghită în sec și să nu își onoreze promisiunea, lucru destul de grav având în vedere că au un electorat pretențios.

Problemele au început imediat după alegerile din 6 Decembrie. Partidele care formează azi coaliția de guvernare au negociat la sânge pozițiile din guvern și agenții guvernamentale, un fel de luptă pe ciolan cu care ne-am obișnuit în România. Interesant aici este faptul că USR-ul nu s-a comportat deloc diferit în comparație cu vechile partide.

Primele contre au început încă înainte de oficializarea alianței. USR-ul a forțat mâna PNL-iștilor și nu le-au permis acestora să-l pună prim-ministru pe Ludovic Orban, președintele partidului. Începând cu acel moment era clar că cele două partide nu pot colabora și că doar aritmetica votului le-a adus împreună. De la acel moment, mai mulți liberali și-au dat seama că USR-ul nu este un partener onest. Pe lângă acest lucru, diferența doctrinară este de asemenea un impediment major împotriva unei colaborări pașnice între cele două partide. Dacă la liberali încă mai întâlnim un Robert Sighiartău sau un Rareș Bogdan, creștini practicați și apărători ai valorilor creștine, la USR acest lucru este inacceptabil. Mai mult, cu ocazia referendumului pentru căsătorie, președintele PNL, Ludovic Orban, a ieșit și a susținut public acel referendum, În partea cealaltă, Nicușor Dan a pierdut șefia USR doar pentru că a îndrăznit să propună o poziție neutră față de referendum.

Iar ceea ce mulți spuneau că se va întâmpla s-a și întâmplat. După gafele ministrului Vlad Voiculescu, premierul Cîțu îl demite iar USR-iștii nici mai mult, nici mai puțin, îi cer demisia premierului. După doar 4 luni de guvernare s-a ajuns în punctul la care principalul aliat al PNL-ului declară retragerea sprijinului politic pentru premier. Aceste evenimente, deși previzibile, s-au întâmplat totuși mult prea devreme.

Mihai Chirica și Cosette Chichirău

Pe lângă aceste întâmplări de la vârful celor 2 partide, lucrurile nu stau bine nici în teritoriu. La Iași, primarul Mihai Chirica, fost PSD-ist metamorfozat în liberal, duce un război ireconciliabil cu filiala USR-istă condusă de Cosette Chichirău. Cei din urmă l-au lăsat pe liberal fără buget și în urma implicării acestuia într-un nou dosar de corupție îi cer demisia.

În județul Timiș, un bastion al USR-iștilor, care l-au detronat pe liberalul Nicolae Robu de la conducerea primăriei Timișoara, există de asemenea un război pe față între fostul primar și Dominic Fritz. Mai mult, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a avut contre foarte dure cu Fritz, pe care l-a acuzat că a ținut nejustificat municipiul Timișoara în carantină.

Lucrurile nu stau bine nici la Cluj, unde Emil Boc și echipa liberală care câștigă mereu alegerile cu un scor mare, sunt nemulțumiți de modul în care a fost numit prefectul.

Nicușor Dan

În fine, cireașa de pe tort o constituie problemele din capitală. Acolo, Nicușor Dan, fondator și fost președinte al USR-ului, este blocat de foștii colegi și la fel cum se întâmplă la Iași, nu își poate trece bugetul din cauza celor autointitulați salvatori ai României. Mai mult, odată cu schimbarea gărzii și eliminarea apropiaților lui Nicușor Dan din partid, oameni care au ajuns chiar și în A.U.R., cei care conduc acum USR-ul îl detestă pe acesta. Ei nu îi pot ierta faptul că este foarte apropriat de PNL, cum nu îi pot ierta nici candidatura susținută de PNL care i-a forțat să-l susțină la alegerile pentru primăria capitalei.

Pe lângă toate aceste lucruri, faptul că pentru prima dată după revoluție vom avea toate alegerile într-un singur an și ținând cont că cele două partide țintesc același electorat, este imposibil ca cele două partide să nu intre într-un război cu cel puțin un an înainte de aceste alegeri.

Astfel, întrebarea nu este dacă această coaliție se va rupe, ci când? Iar la colț stă PSD-ul care plănuiește să revină în forță, așa cum a făcut-o în anul 2000 după ce o alianță similară și-a dat cu stângu-n în dreptul.

La fel ca atunci, la Cotroceni domnește un om politic care nu se ridică la înălțimea funcției și care este incapabil să împiedice acest deznodământ.Categorii:Diverse, Noutăți, Politică

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Coaliția imposibilă: când va cădea guvernul? – Blogul lui Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: