Sărbătoarea de Paște, moment de bucurie pentru toți creștinii

 

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă în lumea creștină. În aceste zile, toți credincioșii își aduc aminte de patimile lui Hristos, răstignirea și învierea Lui. Iată un mesaj de bucurie și speranță pe care Dumnezeu ni-l transmite prin Fiul Său: acela că există viață după moarte și că păcatele noastre au fost răscumpărate prin jertfa lui Isus. Chiar dacă există anumite diferențe în ceea ce privește data la care creștinii de diferite confesiuni sărbătoresc Paștele, precum și ritualuri diferite, mesajul este același pentru toți creștinii. Fiul lui Dumnezeu s-a coborât printre oameni, a trăit ca ei și a suferit precum ei. Iată deci un mesaj extraordinar care nu se mai regăsește în alte religii, anume acela că însuși Cel care a creat cerul și pământul, din iubire pentru oameni a îndurat chinuri grele pentru a le da șansa acestora la mântuire.

Data la care se sărbătorește Paștele a fost stabilită de Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325. Astfel, ortodocșii sărbătoresc Paștele în prima duminică de după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară.

În 2021, paștele ortodox este sărbătorit la data de 2 mai. În această perioadă, creștinii ortodocși merg zilnic la biserică, vopsesc ouă, pregătesc cozonaci și iau lumina sfântă.

Catolicii au sărbătorit Paștele la data de 4 aprilie. Cu excepția luminii sfinte, Paștele catolic și cel ortodox sunt marcate în același fel de cele două mari biserici tradiționale.

Greco-catolicii sărbătoresc la aceiași dată cu biserica ortodoxă.

Diferența provine din faptul că cele două biserici folosesc calendare diferite. Biserica Ortodoxă folosește calendarul Iulian, iar Biserica Catolică folosește calendarul Gregorian. Din timp în timp, ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la aceeași dată, dar acest lucru se întâmplă doar pentru că atunci coincid datele din cele două calendare, deci este doar o întâmplare. Anul 2025 este următorul la care Paștele va fi sărbătorit de cele două biserici în aceeași dată, duminică 20 Aprilie.

Și bisericile neoprotestante sărbătoresc Paștele în aceiași perioadă. Diferența aici o constituie lipsa tradițiilor, în bisericile neoprotestante nu se vopsesc ouă și nici nu se ia lumina sfântă.

Dar indiferent de aceste mici diferențe, mesajul Învierii Domnului Isus rămâne tot ceea ce contează în aceste zile.

Datele sărbătorii Paștelui la catolici și ortodocși până în anul 2025:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai                    

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilieCategorii:Diverse

Etichete:, , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Sărbătoarea de Paște, moment de bucurie pentru toți creștinii – Blogul lui Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: