Ziua libertății presei – o glumă proastă în România

Azi, mai mult ca niciodată, cetățeanul ar trebui să întrebe: eu de unde să mă informez? Și suntem siguri, Caragiale, dacă ar mai avea condei și foaie, pe cetățeanul turmentat asta l-ar fi îndemnat să întrebe!

Serbăm, sau ar trebui să o facem, ziua mondială a presei libere în 3 Aprilie. S-a deranjat chiar și ambasada S.U.A.  să transmită un mesaj (link jos), deci trebuie să fie important. Și a făcut-o frumos, au vorbit de exemple ale jurnaliștilor care suferă sau au suferit pentru adevăr. Ba chiar, unii au plătit și prețul suprem.  

Un elogiu am vrea să aducem și noi, dar cui? Noi avem doar tonomate, zimbri și slujitori, slujitori dar nu ai adevărului! Avem slugile guvernului, le avem și pe ale opoziției. Ba mai mult, avem și goarne ale corporațiilor, ori chiar conspiraționiști ce caută informația care să le confirme adevărul lor, nu adevărul care poate fi unul singur. Mai sunt, ici-colo, rătăciți, niște nebuni care se încăpățânează să spună și de unul și de altul atunci când au ce. În fața lor ne înclinăm și le dorim curaj! Numai că-s puțini și nu-s vizibil pentru că nu pot avea o voce în fața varanilor, andronilor și a altora asemenea. Cum naiba, ne întrebăm noi, tocmai în pandemie, guvernul să-i plătească pe față pe cei care ar trebui să fie independenți de acesta?

Atunci, pe acești mercenari, cum am putea noi să-i felicităm în această zi care se referă la libertate. Poate fi cineva liber în aceste condiții? NU! Azi, dacă suntem onești, ar trebui să-i tragem de urechi și să le spunem că sunt o rușine!

Iar noi, ceilalți, să ne vedem de ale noastre, să citim 10 și să nu credem nici unul. Din cauza tonomatelor, azi, un cetățean care se vrea informat, ar trebui să se transforme în ziarist.

Dar, în afară de presă, mai este un loc unde avem nevoie de libertate: rețelele sociale. Unii spun că „e privat domnule, trebuie să te supui”, noi vă întrebăm: dacă un privat ar avea monopolul asupra grânelor? Și ți-ar da doar dacă gândești ca el, tot așa te-ai raporta?  

Așadar, presă mică, ridicolă și lipsită de colană vertebrală, noi îți spunem că nu ești liberă. Dar nu pentru că cineva te forțează, ești în lanțuri care îți plac, lanțuri ce le porți cu mândrie de parcă ar fi giuvaiere.

Link postare Ambasada S.U.A. cu ocazia Zilei mondiale a Libertății Presei:

https://ro.usembassy.gov/ro/tag/ziua-mondiala-a-libertatii-presei/Categorii:Diverse, Noutăți

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: