Ludovic Orban îi răspunde președintelui ungar care a comparat anexarea Crimeei cu Trianonul

După ce președintele Ungariei, János Áder (foto jos), a făcut o serie de remarci îndrăznețe, Ludovic Orban îi răspund acestuia și cere un răspuns oficial din partea Bucureștiului.

János Áder a declarat că maghiarii înțeleg durerea ucrainenilor (referire la pierderea Crimeei în favoarea Rusiei), deoarece și aceștia au trecut prin astfel de momente.

”În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a declarat președintele Ungariei la summitul de la Kiev, denumit ”Platforma Crimeei”.

”Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”, a afirmat preşedintele. “După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a continuat acesta.

Răspunsul lui Ludovic Orban: „Este o declarație belicoasă, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie pe baza voinței populare pe baza contextului de la sfârșitul războiului este o jignire”.

Întrebat dacă Bucureștiul ar trebui să aibă o reacție, Ludovic Orban a spus că “o astfel de declarație nu ar trebui lăsată fără răspuns”.Categorii:Externe, Noutăți, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: