A fost făcută prima mișcare privind drepturile femeilor din Afganistan

Sub presiunea exercitată de nerecunoașterea conducerii Afganistanului la nivel mondial, liderii de la Kabul au decis că „femeile nu sunt o proprietate, ele sunt ființe umane nobile și libere”.

Hibatullah Akhundzada (foto stânga) a declarat: „O femeie nu este o proprietate, ci o fiinţă umană nobilă şi liberă; nimeni nu o poate da cuiva în schimbul unui acord de pace sau pentru a pune capăt animozităţilor”. În același timp solicitând tribunalelor, ministerelor și cărturarilor să lupte împotriva opresiunii la care sunt supuse femeile. În decret specificându-se și faptul că femeile au dreptul să moștenească o parte din averea soțului.

Toate aceste măsuri vin în contextul unei crize economice și alimentare în care se află țara după ce ajutoarele străine au fost sistate, iar o mare parte din țară se confruntă cu o secetă severă. Milioane de afgani fiind în situația în care nu vor avea acces la hrană în această iarnă.

Asupra accesului la învățământ nu s-a revenit. Porțile școlilor rămânând în continuare închise pentru fete. Iar unui număr limitat de femei li s-a permis întoarcerea la muncă în domenii esențiale și în condiții speciale.

În același timp, Uniunea Europeană se gândește să redeschidă misiunea diplomatică în Afganistan, dar asta neînsemnând recunoașterea puterii de la Kabul, având ca scop principal coordonarea acțiunilor umanitare în zonă, dar și oferirea de suport cetățenilor care doresc să părăsească țara.

Scopul Uniunii Europene fiind respectarea drepturilor omului, dar și prevenirea dezvoltării celulelor teroriste în această zonă.

Autor: Nicoleta Busa Categorii:Diverse, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: