Republica Bănățeană din 1918: o construcție bolșevică

După sfârșitul perioadei instabile din anii ‘90 părea că statalitatea României nu mai poate fi pusă în discuție. Maghiarii au înțeles că nu pot pleca nicăieri cu Ardealul și că orice mișcare secesionistă ar fi imposibilă din moment ce și într-o “Ungarie Mare” ei ar fi minoritari.

Astfel, cu câteva excepții ale unor extremiști, părea să se aștearnă o liniște peste acest subiect iar România urma să nu își mai facă griji pentru prima dată după Marea Unire de la 1918.

Totuși, văzând că alte șanse nu au, inamicii statului român au construit un alt mesaj. Astfel, de la voci cunoscute precum Sabin Gherman, până la pagini neasumate cum este “Banatul de altădată”(foto jos), se încearcă forțarea ideii cum că anumite regiuni ar fi mult mai dezvoltate dacă ar fi rupte de țară.

Pagina “Banatul de altădată” susținând că Ziua Națională a României este zi de doliu în Banat.

În acest mod, profitând de situația economică slabă a României, promotorii acestui mesaj pretind că salvarea ar fi independența Transilvaniei sau Banatului. Ei acuză Bucureștiul că nu dezvoltă aceste regiuni pentru că nu îi pasă. Cu toate astea, acest mesaj este unul fals din două mari motive. În primul rând deoarece vestul României rămâne primul la capitolul dezvoltare și primește fonduri mari de la centru. Al doilea aspect, invocat des de aceste personaje demne de Caragiale, ar fi acela că “miticii” vor răul celor două regiuni. Numai că, dacă ne uităm la cei care au condus România în ultimii 31 de ani, observăm că mulți provin chiar din vestul țării. În acest context merită amintit și bancul care spune că “se fac alegeri pentru a afla cu cine va guverna UDMR-ul”.

Republica Bănățeană din 1918

Condusă de Otto Roth, membru al Partidului Social Democrat (bolșevic) din Ungaria, Republica Bănățeană a avut o scurtă existență, de doar 16 zile. Roth proclamă independența la 31 Octombrie 1918 într-o încercare disperată a Ungariei de a păstra aceste teritorii sub bagheta Budapestei. Acest lucru nu se întâmplă deoarece la 15 Noiembrie 1918 trupele sârbe preiau puterea și dizolvă așa zisa republică, una care amintește de “Republica de la Ploiești”.

Dar aceste date nu-i încurcă pe cei care asemenea lui Conu Leonida umblă cu “revoluții” sperând că asta le va aduce o viață mai bună. Desigur, nu toți sunt naivi, unii cu siguranță urmăresc un scop.

Cronicarul” Virgiliu Pop despre Republica Bănățeană:

Virgiliu Pop (foto sus), cunoscut și datorită prezenței la emisiunea iUmor, le aduce aminte celor care sărbătoresc Republica Bănățeană că ar trebui să își asume că sunt comuniști din moment ce sărbătoresc o construcție bolșevică.

“Dragi bănățeni, nu aveți niciun motiv de a sărbători Republica Banățeană din 1918 – decât dacă sunteți comuniști. Această formațiune a fost un stat socialist subordonat guvernului comunist de la Budapesta, dorindu-se o componentă a „Republicii Sfaturilor” lui Bela Kun. Președintele Republicii Banățene a fost Otto Roth, membru în conducerea Partidului Social Democrat (bolșevic) din Ungaria”, a spus acesta.Categorii:Diverse, Istorie, Politică

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: