30 decembrie: Abdicarea regelui Mihai, abolirea monarhiei și proclamarea Republicii Populare Române

În anul 1947, Romania rămăsese ultimul stat monarhic din zonă, astfel că după anihilarea brutală a partidelor istorice, guvernul condus de Petru Groza va încerca pe toate căile să-l înlăture pe regele Mihai de la conducerea statului.

Prilejul a venit în noiembrie 1947, când regele a plecat la Londra pentru a participa la căsătoria prințesei Elisabeta, viitoare regină a Angliei, iar regele Mihai a împuternicit guvernul să conducă țara în lipsa sa. Acest fapt a lăsat cale liberă comuniștilor care au avut timp să-și pună planul în aplicare, astfel că după întoarcerea regelui în țară, în ziua de 30 decembrie 1947, Petru Groza, șeful guvernului, însoțit de liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, vor veni la Palatul Regal și vor solicita audiență la rege.

Fără să bănuiască faptul că între timp garda regală fusese arestată şi înlocuită cu trupe ale Ministerul Afacerilor Interne şi cu soldați ai diviziei „Tudor Vladimirescu” alcătuită în URSS, că toate legăturile telefonice fuseseră tăiate şi că întregi coloane de blindate înconjuraseră Palatul Regal, regele acceptă întrevederea cu cei doi. În cursul întrevederii aceștia înmânează regelui actul de abdicare la tron pentru a fi semnat. Atunci când regele cere lămuriri primului ministru, acesta îi răspunde tăios că dacă nu semnează actul de abdicare, atunci cei 1.000 de studenți arestați în urma unei demonstrații pro-monarhice vor fi executați.

Oripilat de acest șantaj, regele semnează actul de abdicare în care era scris: „În consecință și pe deplin conștient de importanța actului ce reprezintă interesul poporului român, abdic în numele meu și al urmașilor mei la Tron, renunțând la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al României. Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de stat. Semnat: Mihai I. Datat la București, astăzi 30 decembrie 1947”.

Imediat după abdicare, România a fost proclamată republică, iar în fruntea statului a fost instalat un prezidiu compus din membrii de marcă ai Partidului Comunist .Categorii:Istorie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: