Revoltă în Biserica Ortodoxă Rusă după ce patriarhul Kiril s-a declarat în favoarea războiului cu Ucraina

Peste 300 de preoți ruși au semnat o scrisoare prin care condamnă ordinele criminale ale lui Vladimir Putin.

După ce patriarhul Rusiei, Kiril, i-a găsit scuze lui Vladimir Putin și chiar l-a in încurajat pe acesta când vine vorba de războiul contra Ucrainei, mai mulți membri ai bisericii ruse s-au delimitat de acesta, acuzându-l că îi face jocurile lui Vladimir Putin și că ordinele liderului de la Kremlin sunt criminale.

Mai mult, Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din Amsterdam a anunțat că se rupe de autoritatea lui Kiril și că patriarhul nu va mai fi pomenit la slujbe. Chiar dacă a fost trimis un episcop pentru a-i face pe aceștia să se răzgândească, ortodoxii din Amsterdam nu au acceptat propunerile și au mers înainte.

„Unele Biserici sunt atât de furioase pe Kirill din cauza poziției sale față de război încât vedem o revoltă în lumea ortodoxă”, a afirmat Tamara Grdzelidze, profesoară de studii religioase la Universitatea Ilia din Georgia.

Olenka Pevni, profesor de studii slavone și ucrainene la Universitatea Cambridge spune că Putin încearcă să îi controleze pe ruși cu ajutorul bisericii: „În condițiile în care poziția Rusiei în lume și identitatea rusească au început să se șubrezească, Putin a apelat din nou la Biserică pentru a-l ajuta să-i strângă pe ruși sub controlul său și a încercat să îi lege pe oamenii unor țări independente precum Ucraina de Rusia prin promovarea ideii unei Biserici Ortodoxe Ruse unificate”, a spus acesta.Categorii:Externe, Noutăți

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: