De ce nu este Rusia conservatoare?

Conservatorismul asumat de Rusia nu este conservatorism, este un paravan menit să ascundă o ideologie toxică ultra-naționalistă aflată în simbioză cu retorica stalinist-comunistă a lui Putin. Intelectualii pro-ruși care salută această formă de conservatorism au cam chiulit de la orele de istorie si filosofie politică.

Pentru o guvernare de tip conservatoare este nevoie de un sol democratic fertil, deschis spre polemici ideologice, concurență și Occident. Toată această pleiadă de valori atestă progresul economic, tehnologic și intelectual al unei societăți care se consideră de drepta. Mediul politic rusesc este tributar viziunii totalitare, în care libertatea este obnubilată de discursuri de tip anti-NATO, anti-Occident, anti- etc. Lipsa opoziției lasă loc autosuficienței, iar „conservatorii de la Kremlin” se automăgulesc, băltind într-o apocalipsă a gândirii critice. Conservatorismul este un stil de viață intelectual cu rădăcini adânci în cultura creștin-europeană. Astfel, conservatorul este cel care păstrează într-un cadru biologic activ o idee și lasă timpul să trădeze soliditatea și calitatea acesteia. Uneltele pe care acesta le folosește sunt: maieutica oponenților, ironia socratică și dezbaterea, el își manifestă superioritatea prin cultură, inteligență și spirit, nu prin violență nejustificată.

De la debutul acestui război s-a văzut clar populismul naționalist de la vârful Federației Ruse. Putin joacă teatru, folosindu-se de valorile dreptei pentru a manipula și a arunca cu praf  în ochi opiniei publice, iar tehica a funcționat și pentru câțiva bondari inculți din România. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cum este justificat atacul Rusiei de indivizii demisionari, lipsiți de orice urmă de deontologie creștină sau cultură europeană. Nu poți fi conservator și în același timp să saluți un Shiva criminal care nu are limite etice sau umane. Toate aceste manifestări comuniste ( pentru că fobia maniacală împotriva Occidentului este o moștenire comunistă) au trădat conspiraționiștii de serviciu și inculții rătăciți prin coridoare obsucure ale internetului, de la noi din țară.

Biserica Rusiei s-a despărțit de Ortodoxia autentică, universală, devenind un fel de instrument al politicului folosit în manipularea celor slabi de înger. Din predicile Patriarhului Kiril lipsesc cu desăvârșire preceptele creștinismului: pacea, iubirea, iertarea. Biserica Ortodoxă Rusă face un mare deserviciu imaginii Ortodoxiei reducând toată trăirea teologică la un curent cu reminescențe schismatice, din care Adevărul, obiectivitatea și mila lipsesc. Clericii care au curajul să spună ceea ce văd în Ucraina sunt reduși la tăcere prin metode deloc umane. Fariseii KGB-sti au mimat până acum foarte realist evlavia și dragostea dar balonul s-a spart și de acolo au ieșit ura, mândria și minciuna.

                                                                                               Autor:  Rusu Ioan MateiCategorii:Diverse, Externe, Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: