Bursa din Rusia se redeschide pentru prima dată într-o lună

După o lună de tranzacționare suspendată, Bursa din Moscova s-a redeschis joi, cu restricții atât de severe, incât Casa Albă a numit-o „șaradă”.

În timp ce acțiunile au crescut, deținerile investitorilor străini rămân înghețate, iar vânzarea în lipsă este interzisă. Între timp, Larry Fink, șeful celui mai mare manager de active din lume, BlackRock, a declarat că investitorii ar trebui să se obișnuiască cu fragmentarea politică care se strecoară pe piețe.

După atacul din 9/11, Bursa din New York s-a închis pentru doar patru zile. Cu alte cuvinte, închiderea pieței Moscovei – cea mai lungă din istoria modernă a țării – a fost extraordinară, chiar și având în vedere presiunea sancțiunilor economice masive împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Chiar și cu 24 de zile de închidere pentru a se pregăti, Bursa de la Moscova a fost în măsură să organizeze doar o redeschidere parțială joi:

Din cele 50 de acțiuni de pe indicele de referință rus ”Moex Index” , 33 au reluat tranzacționarea într-o sesiune condensată de patru ore. Indicele a crescut cu 4,4%, producătorii de petrol Gazprom, Rosneft și firmele financiare Sberbank și VTB Bank au revenit pe piață, dar acesta este în continuare în scădere cu 30% în acest an și este susținut de un sprijin promis de 10 miliarde de dolari din partea fondului suveran de investiții al Rusiei.

Investitorilor străini li se interzice să vândă acțiuni până la 1 aprilie, iar toți banii implicați în tranzacționare trebuie să rămână în Rusia, chiar dacă investitorii încasează. Investitorii străini dețin acțiuni rusești în valoare de 86 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bursei de la Moscova.

„Ceea ce vedem este o șaradă, o redeschidere a pieței Potemkin”, a declarat Daleep Singh, consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe.Categorii:Externe, Noutăți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: