VIDEO: Rușii le-au făcut și românilor din Basarabia ce le fac ucrainenilor azi

Ilie Ilașcu, cunoscut în România pentru eroismul de care a dat dovadă în războiul moldo-rus (sau româno-rus) din 1992, este un caz care nu ne poate lăsa să uităm cât de josnici sunt rușii.

Pe 2 iunie, 1992, în timpul războiului din transnistria, patrioții Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco, Petru Godiac și Valeriu Garbuz au fost arestați și aruncați în închisoare de către separatiștii transnistreni, cu ajutorul serviciilor secrete ale Federației Ruse (GRU), de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a rusești, fiind acuzați de “crime de război și acțiuni de terorism”.

(Exact ca și astăzi, cum soldații ucraineni de la Azovstal, capturați de ruși, sunt judecați de Rusia pentru crime de război și terorism, doar pentru că și-au apărat oamenii, orașul și țara.)

În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Valeriu Garbuz a fost eliberat de ruși peste câteva luni, acesta recunoscând-și așa zisa vină și depunând mărturii false despre restul celor reținuți.

Procesul de judecată a fost considerat neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii „grupului Ilaşcu” fiind condamnați pentru „delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de drept a R.S.S.M.), devenită stat independent din 1991.

Petru Godiac a fost eliberat în 1994, Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001, după 9 ani de detenţie, Alexandru Leşco a fost eliberat în 2004, după 12 ani de detenție, Andrei Ivanţoc și Tudor Petrov Popa au fost eliberați în 2007, după 15 ani de detenție.

Sursa: Dragoș Galbur, Facebook.Categorii:Diverse, Istorie, Noutăți

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: