Decizie istorică în SUA: Dreptul la avort a fost revocat de Curtea Supremă

Decizie istorică în SUA, unde Curtea Supremă a întors celebrul caz din 1973 Roe vs Wade, în urma căruia statele americane fuseseră obligate să accepte avortul. În urma deciziei de azi, avortul nu va fi interzis, dar statele sunt libere să aibă propriile decizii legate de avort. Cazul Roe vs Wade a fost întors cu un scor de 5-4.

Această hotărâre istorică va schimba paradigma în ceea ce privește avorturile, care începând de azi nu mai sunt considerate a fi “un drept constituțional” așa cum s-a întâmplat în ultimii aproape 50 de ani. Decizia a fost posibilă deoarece Donald Trump a numit trei judecători conservatori la Curtea supremă, mai mulți ca oricare alt președinte de la Ronald Reagan, care numise patru. Judecătorii numiți de Trump sunt Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Samuel Alito

„Este timpul să ținem cont de Constituție și să returnăm problema avortului reprezentanților aleși ai poporului”, a spus judecătorul Samuel Alito.

Clarence Thomas

Judecătorul Clarence Thomas a scris o opinie concurentă pentru Dobbs v. Jackson (cazul care a condus la această decizie) în care spune despre Curtea Supremă că „ar trebui să reconsidere” cazuri precum Griswold v. Connecticut (1965), Lawrence v. Texas (2003) și Obergefell v. Hodges (2015), menționând că este datoria Curții să „corecteze eroarea”. Aceste cazuri, pe care cel mai conservator judecător (Clarence Thomas) le vrea de asemenea întoarse, se referă inclusiv la dreptul persoanelor de același sex de a se căsători.

Potrivit presei americane, jumătate dintre state au introdus sau se pregătesc să introducă legi împotriva avortului. În urma acestei decizii, unii dintre americani au ieșit în stradă pentru a protesta, în timp ce alții au ieșit pentru a celebra.Categorii:Diverse, Externe, Noutăți

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: